Мигел Дилейни, „Индепендънт“

В края на една забележително откровена пресконференция, в която Маурицио Сари определено зарадва телевизиите, един репортер се чудеше защо не е била дадена възможност на медиите да му задават повече въпроси. Тогава мениджърът на Челси за първи път след загубата от Арсенал с 0:2 заговори на английски след загубата с 0:2 от Арсенал. Той се и усмихна и попита: „Какво повече искате да знаете?“.

Може да се спори защо италианецът предпочете да излее гнева на родния си език след загубата, но той винаги е способен да предложи и бонус. И той наистина го направи. Това беше едно от от най-запомнящите се треньорски изригвания, които ще видите през този сезон, защото той постоянно повтаряше критиките си за манталитета и подхода на играчите му.

Основната линия в неговото изказване бе, че е много трудно тази група от футболисти да бъде мотивирана, че загубата е следствие на липса на решимост и агресия от психологическа гледна точка. И на края заключи, че този тим никога няма да стане известен с биткаджийския си характер. Това може и да звучи необичайно от иначе по-уравновесения Сари, но пък сме го чували от хора, който са сядали преди това на същия този стол.

След една загуба с 2 гола пак от Арсенал преди 2 години Антонио Конте буквално разглоби от критики играчите си. Това обаче се оказа променяща курса на сезона тирада, която доведе и до смяна на тактическата схема и впоследствие титлата бе спечелена. Тогава триумфът бе директно следствие на вербалното изригване на италианеца. Сега думите на Сари приличат повече на тези на един друг бивш мениджър на Челси, който същи поставяше под въпрос характера на играчите. Да, точно така направи Жозе Мауриньо и в резултат бе уволнен по средата на катастрофалния сезон 2015/16.

Сега видяхме и чухте подобен монолог, който може да накара играчите да загубят вяра в треньора си и без да искат да докажат, че е бил прав.

Не е нужно да се напомня, че това вече е рутинен проблем за Челси, където разколът между играчи и мениджър винаги води до един резултат. Сега въпросът е дали този изблик на Сари ще се превърне в повратна точка или ще доведе до неговото уволнение.

Видно е, че нещата не могат да продължават по този начин. Промяната е задължителна.

Това не са съставите от 2007, 2008, 2011, 2012 и 2015 г. Твърде много големи характери вече ги няма в съблекалнята. Няма ги дори такива като Диего Коста и Сеск Фабрегас.

Липсата на лидери е по-проблем сам по себе си, но може би не е и проблем за Сари, тъй като тези играчите нямат тази мощ като личности, както беше при техните предшественици.

Иронията е, че за разлика от времената на Мауриньо (втория период), Вияш-Боаш и Конте сегашният състав всъщност харесва Сари и неговият стил на работа. Източниците от тима твърдят, че за първи път от много време играчите имат човек, който иска да ги обучи и научи на своя стил. Няма я скуката от еднообразните тренировки на Конте и постоянната промяна на настроенията при Мауриньо. За тима Сари е фигура, която е близо до него. Дали това ще промени след думите в събота, остава да видим. Твърди се, че Сари е далеч по-мек в съблекалнята в сравнение с това, което показа на пресконференцията си. Има голяма вероятност той да се окаже и прав.

Проблемите на терена са очевидни и въпросът е защо Сари не предприема мерки. Защо продължава да залага на Уилиан и Маркос Алонсо, които не са на ниво. Дали това ще се промени с идването на Игуаин, който има само един гол в последите си 11 мача? Треньорът твърди, че няма да промени системата, защото тимът му не е готов за такава крачка.

Престоят на Сари досега може да се раздели на 2 фази. Първата е началното видимо подобрение, а втората е застоят и крачките назад. Дали той ще стигне до трета фаза зависи най-вече от реакцията на тима и клуба след думите му в събота. Много неща бяха казани, а още повече трябва да бъдат направени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here