Всяка седмица екранът ни залива с футболни емоции от Острова и коментаторите в речевия си водопад са принудени да използват най-странни комбинации от термини, имена и прякори, за да разнообразят коментарите и анализите си. Терминологията на футболната игра не е безкрайна и адаптирането на чисто английски фрази на български е хем дразнещ, хем симпатичен похват за обогатяване на речника на журналистите. Малко неочаквано за нас се появиха индустриални халфове и клинични нападатели.
Прякорите на отборите от Англия са популярни от десетилетия и са задължителен елемент от всеки компетентен коментар на тема британски футбол. Предлагаме на вашето внимание кратък обзор на прозвищата на отборите, поне от професионалните дивизии на Англия, като ще се постараем да ги групираме по произход.

В Англия има буквално стотици футболни клубове – 736 от тях участват в ФА къп този сезон, но за да не сме многословни акцентът ще бъде поставен върху 92-а отбора, участващи в четирите професионални дивизии. Това означава, че ще пропуснем класики като Атомните (Алдермастън), Килимарите (Кидърминстър Хариърс) и …Гъбите (Хейс& Йединг Юнайтед). Много отбори имат повече от един прякор и вместо да изброяваме клубовете няколко пъти в няколко категории, ще изберем най-популярния. Също така произходът на много псевдоними е неясен, противоречив или пък е тотално забравен. Въпреки че точността е от първостепенно значение, някои от самите клубове не са сигурни коя история за техния прякор е истинската. 

Група Очевидни 
Най-лесните псевдоними са онези, които изискват най-малко въображение. Махането на няколко срички от официалното име на клуба е служило на много отбори през последните 150 години, като Стенли (Акрингтън Стенли), Джилс (Джилингам), Донс (МК Донс), Дейл (Рочдейл) и Шрюс (Шрюсбъри Таун). Стивънидж би изглеждал като изключение от това правило, докато не научиш, че Боро всъщност е от скъсеното оригинално име на клуба, Стивънидж Боро, докато Помпи е псевдонимът на град Портсмут и това се прехвърля на отбора. Латикс служи като производно на Атлетик за Олдъм и Уигън, а произходът на Храбреците (Valiants) като прякор за Порт Вейл е също толкова очевиден. И накрая, ако абсолютният минимализъм е вашият стил, O (Лейтън Орент) или Ю’с (Колчестър Юнайтед, Оксфорд Юнайтед). 
Очевидните псевдоними не са ограничени до сричковото намаляване, като по-визуално склонните фенове избират имена, вдъхновени от екипите на техните клубове. Синьото е често срещан фаворит за цветовете на отбора в спорта, така че естествено английският футбол има Сините (Челси, Бирмингам Сити) a, за истински придирчивите – Небесносините (Ковънтри Сити). Цветовете в пурпурния спектър са също толкова популярни, като Червените (Ливърпул) и Виненочервените (Бърнли) са за онези, които предпочитат по-топли цветни гами. Няколко клуба са приели вариации на бялото, включително Люляковобелите (Престън Норт Енд), докато Жълтите (Кеймбридж Юнайтед) са по-малко. Понякога онези, които не могат да решат за един цвят, използват други елементи на дизайна за вдъхновение, като Хуупс (КПР, хууп освен обръч е и хоризонтална лентова шарка, често срещана по екипите).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here