Продължаваме нашата поредица за прякорите на клубовете в английския футбол.

В Англия са някои от най-старите футболни клубове в света, много от които произлизат от тесни връзки на играчите с професиите и местната индустрия.

Един от най-старите клубове идва от Стоук-он-Трент, където е огнището на керамичната индустрия, датиращо от 17-ти век, със световноизвестната компания за порцелан „Уеджууд“ и с Грънчарите като псевдоним за местния футболен клуб (Стоук Сити). Други клубове, известни с връзките си с нещата, които можете да намерите у дома са: Столарите (Уикъмб Уондърърс), които печелят името си от традицията на мебелите в Уикъмб; Остриетата (Шефилд Юнайтед), наречени не заради мечове или оръжия, а заради дългата история на града като титан в производството на прибори за хранене; Седларите (Уолсол), също е позоваване на прочутата промишлена индустрия на града.
Като стана дума за кожа, връзката на футбола с облеклото отива по-далеч от последната прическа на Погба или модната шизофрения на Бейерин, които доминират в днешните футболни заглавия. Дълго преди дните на „Денч“ или „Долче и Габана“ имаме Шапкарите (Лутън), град световно известен с производството на дамски шапки; Ръквичарите (Йоувил), производители на кожи от 18-и и 19-и век, чийто фокус е върху производството на ръкавици, и Обущарите (Нортхемптън), кръстени заради почти хилядолетната история на производителите на обувки в региона, доставяли стоките си на клиенти като крал Джон, армията на Оливър Кромуел и с много модерни луксозни марки, които без съмнение продължават да се намират на краката на съвременни футболисти.
Добивът на природни ресурси е добре представен от Железата (Скънторп), Железарите (Уест Хем), и дори Броненосците (Нюпорт Каунти), три клуба с местна връзка с желязо и стомана. Военната индустрия е за Артилеристите (Арсенал), а клубът е основан от работници в кралския арсенал в Лондон.

Трактор Бойс (Ипсуич Таун) разкрива селскостопанска връзка, а Железничарите (Крю Александра) се свързват с местната железопътна индустрия.

Морски варианти, както може да се очаква, се появяват като псевдоними за клубове в страна, която е все пак е остров, но вариациите изобилстват от Пирати (Бристол Роувърс), през Моряци (Гримзби) до Викинги (Донкастър Роувърс). Докато връзките на Пиратите и Моряците е ясна, все пак морски градове, то за Донкастър, без излаз на море, връзката с Викинг-а се появява като част от конкурса за дизайн на клубната емблема, където Северния боец печели.
Скаридите (Моркамб) и Скаридарите (Саутенд Юнайтед) разкриват връзки с английската индустрия за скариди – шок! Докато Код Арми (Cod Army – „cod“ е риба треска – сърбеше ни да напишем Трескава армия, но оставяме побългаряването на вас) (Флийтууд Таун) се позовава на риболовното наследство на града.

Адикс (Чарлтън Атлетик) е производно от друг вид риба треска haddock, въпреки че остава известно несъгласие относно това дали името се дължи на склонността на домакините да седят след мача за риба и чипс с противника или е дошло от местен бизнесмен, който използва деня на мача като възможност да рекламира близкия си магазин за фиш&чипс.

Онези, които искат да прокарат яденето с халба бира, могат да погледнат към Пивоварите (Бъртън Албиън), преди мек финал с малък десерт от местна фабрика за бисквити, която е дала името си на Бисквитарите (Рединг), въпреки че името е отпаднало от употреба напоследък.
Историята може да приеме форми извън връзките с местните традиции в индустрията. Въпреки, че Шпорите (Тотнъм) са добре известни с петела на клубната емблема, се смята, че псевдонимът им идва от сър Хенри Пърси – известен като сър Хари Хотспър – благородник от 14-ти век, който е водил бунтове срещу крал Хенри IV, и е носел някакви много модни шпори на ботуши си. Сър Хенри е увековечен от Уилям Шекспир в не една, а две пиеси (Ричард II; Хенри IV, част 1). Гърците (Екзетър) ни връщат към обсадата на Троя, макар и не действителната обсада, а възстановка от 18-и век на панаир, на който местните жители се самоидентифицират с гърците и името им е останало. Най-очевидно Пилигримите (Плимут Аргайл) са кръстени на религиозната група, която напуска Англия по посока Америка на кораба „Мейфлауър“, който виждаме на клубната емблема.
Религията се появява и във футбола, като не един, а два клуба са Червените дяволи (Кроули Таун, Манчестър Юнайтед). Произходът на името на Кроули е озадачаващо трудно да се определи, но Юнайтед взима името си от един ръгби клуб в близкия Салфорд, който е бил наречен Les Diables Rouges от впечатлени френски журналисти.

Балансът между Рая и Ада се пада на Светците (Саутхемптън), които първоначално започват живота си като футболен отбор с асоциацията на младежите от църквата Св. Мери.
И накрая, понякога просто трябва да бъдете кръстен на местните.Хората от Йоркшир могат да се наричат Тайкс (Барнзли), хората от Кумбрия в северозападната част на Англия са Кумбрианци (Карлайл Юнайтед), а понякога името е ограничено до общинските граници, както се показва с Гражданите (Манчестър Сити).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here