Анди Хънтър, „Гардиън“

Да си свършиш работата с всички възможни средства е отличителен белег на всеки шампион и това трябва да дава увереност на Ливърпул дори и след разочароващото равенство с Лестър. Все пак досега през сезона „червените“ се специализираха именно в това. След мача Клоп заяви, че „начинът на мислене за намиране на път в трудна ситуация ще е ключов в последните 4 месеца на сезона“. Сега за първи път лидерите не успяха да намерят пътя към победата срещу тим, който не е в Топ 6, а можеше да е дори и по-лошо. Клоп търсеше куп вътрешни решения за проблематичния пост на десния бек, който в сряда „лисиците“ използваха добре, макар и с малко закъснение. В сряда дойде ред на Джордан Хендерсън да влезе в ролята, в която в последните седмици се подвизаваха Клайн, Милнър, Камачо и Фабиньо заради различни контузии и наказания.

Английският национал се представи добре на поста, но това пък наруши баланса и контрола в халфовата линия. И сега Клоп трябва да се надява на добри новини от медицинския щаб за Джо Гомес и Трент Алекзандър-Арнолд, като вторият може да се върне за мача в понеделник срещу Уест Хем.

След срещата с Лестър Клоп обясни, че е взел това решение заради опита на Хендерсън и заради факта, че в тази зона съперникът използва Бен Чилуел, който обича да атакува постоянно и да захожда, а за неопитен юноша като Камачо такъв първи сериозен тест може да е труден. Капитанът на „червените“ вече бе играл на тази позиция, но това бе през април 2012 година в мача срещу Блекбърн. Тогава стражът Дони бе изгонен и Кени Далглиш трябваше да извади от игра десния бек Фланаган, за да вкара нов вратар, а Хендо бе пратен в зоната на крайния бранител, а Ливърпул в крайна сметка записа впечатляваща победа с 3:2.

Тази тактическа промяна на Клоп първоначално носеше успех, но за това помогна и решението на Клод Пюел да не атакува тази добре документирана ахилесова пета на „червените“ чрез Демарай Грей. В първите 23 минути Хендерсън нямаше срещу себе си съпенрик, тъй като и Джейс Мадисън бе разположен по-централно, а Грей бе в дясно на средата на терена за Лестър. Това даде свобода на Хендерсън да помага на атаката. Проблемите за него започнаха идваха повече от непредизвикани грешки, но големите неприятности се появиха, когато Клод Пюел направи тактически корекции в средата на първото полувреме, като прати Грей в зоната на Хендерсън. Тогава десният бек на Ливърпул трябваше да се откаже от офанзивните си амбиции и да се концентрира върху дефанзивните си действия. Тогава си пролича, че той липсва в средата на терена, където Наби Кейта и Джердан Шакири започнаха да се мъчат. Логично Лестър започна да създава проблеми и най-вече положения пред вратата на Алисон, но за радост на Ливърпул те не бяха реализирани. А в крайна сметка „червените“ все пак дръпнаха с една точка пред Сити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here