Мат Барлоу, „Дейли Мейл“

Джордж Греъм вече е изпил 2 чаши капучино, докато говорим за Месут Йозил и концепцията за така наречените луксозни играчи в един тим, когато споменава една мъдрост на великия Ринус Михелс. „Той смяташе, че едно от най-трудните неща във футбола е да накараш най-класните футболисти да работят здраво без топка. Михелс искаше най-добрите му играчи да се борят за всяка топка“, обяснява легендата на Арсенал.

Самият той беше елегантен халф, който често също се разхождаше на терена и много добре знае за какво става въпрос в случая, „Месут Йозил трябва да признае, че трябва да подобри играта си без топка. Когато топката е в него, талантът му е безспорен. Когато Арсенал притежава топката, той трябва да бъде вътре в разиграването бързо. Когато топката не е в него, той може да се превърне в пречка. Щеше да е брилянтно, ако зад него имаше такива като Патрик Виейра или Еманюел Пти, защото те щяха да печелят топката в средата на терена и да му я дават. Арсенал обаче няма такива играчи сега и Унай Емери не се опитва да прикрие този проблем“, обяснява шотландецът.

Той започна кариерата си в Астън Вила, а след това стана легенда в Арсенал, с който спечели дубъл през 1971 година. Там прякорите му бяха Пешеходеца и Великолепния Джордж. И имаше причини да са такива. „Аз не бих играл сега, защото бе бях издръжлив атлет. Сега трябва да си такъв, а аз не бях. Лайъм Брейди и Глен Ходъл бяха фантастични плеймейкъри, бяха страхотни с топката, имаха невероятен поглед върху играта, но дали сега биха звезди с тяхната физическа подготовка?! Надявам се да е така, но сега става въпрос за скорост и издръжливост. Играта се промени и това е за добро“, смята Греъм.

За него дербито на Северен Лондон винаги е специално. Сега е на 74 години, бил е от двете страни, но Арсенал винаги е клубът на сърцето му и продължава да следи внимателно тима.

„Мисля, че Емери има много работа за вършене. Очевидно нещо не работи нормално в Арсенал, когато са минали 15 години от последната титла. Ако пред този сезон Арсенал завърши в Топ 4, ще е отлично. Ако е в Топ 6, ще е добре. Под това място ще е зле. В тима има чудесни голмайстори като Обамеянг и Лаказет“, казва Греъм, но неговите инстинкти като треньори бяха добре известни. Той беше символ на играта в защита и има какво да каже по темата.

„Дали Арсенал би платил 75 милиона паунда за някой като Вирджил ван Дайк? Не мисля така, а точно от това имат нужда. Арсенал се нуждае от стабилност в защита. Има нужда от бранители. На мен това ми се отдаваше, това и правех. Винаги започвах от защитата. Работих много здраво за това. Тренирах защитниците как да избиват центриранията по цял следобед. Кени Сансъм и Вив Андерсън, английски национали по онова време, не можеха да повярват колко много тренирахме този елемент. Хората ме критикуваха за това, че не бях добър треньор за нападателите. Добра точка и аз не я оспорвам, но аз харесвах атакуващите ми играчи сами да работят по въпроса. Никога не съм се занимавал много с Йтн Райт. Оставях го да играе. Той често оставаше сам след тренировките, за да подобрява играта си. Аз казвах на Дейвид Сийман, че Райти ще остава още и тогава Дейвид си тръгваше веднага. Без вратар Райт започна да поставя малки цели по ъглите на вратата и така тренираше удара си“, спомня си Греъм.

Той си е запазил фигурата, но от години се бори с артрит и има затруднения с движението. „Има проблеми с коленете. Те са пълни с метал, а едното ми е дори ново. Имах навика да стоя само на едно коляно и се наложи да сменя. Имам метални пластини във врата и едната китка. Много метал има по мен. Губя си времето за проверки по летищата, трябва да се събличам до бельо“, обяснява Греъм.

Именно заради това се наложи да прекрати кариерата си едва на 56 години, когато бе уволнен от Тотнъм през 2001 година.

„Мислиш си, че е малко, но всъщност вече са 18 години. В този период в Тотнъм минаха куп мениджъри. Харесва ми в Почетино. Харесва ми неговото поведение, като изключим края на мача с Бърнли, но той се извини. Има класа в него. Той има всичко без трофеите. Разбирам какво има предвид като каза, че на Тотнъм му трябват още 10 години, за да спечели титлата, но смятам, че сгреши като го каза. Хората искат трофеи днес, а не утре. Това са реалностите“, твърди Греъм.

Той беше истински победител като играч и треньор – 10 важни трофея с Арсенал, а с Тотнъм спечели Купата на лигата през 1999 година. Той обаче остана в историята като краля на победите с 1-0. „Моят приоритет бе да побеждавам. Винаги. И няма как да се извинявам за това. За това участваш в спорта. След това идва нивото да побеждаваш със стил. Трябваше да се опитам да стигна това ниво, но него направих. И заради това ме нарочиха за скучен треньор. Феновете казваха, че затварях магазина, когато моите отбори повеждаха с 1-0. ОК, вдигам ръце“, завършва легендарният шотландец.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here