Дийн Смит привлече 7 нови, но не го направи панически

Мартин Лоурънс, „The Guardian“

След завръщането си във Висшата лига, Норич и Шефилд Юнайтед са сравнително тихи на трансферния прозорец, но същото не може да се каже Астън Вила. Тази седмица клубът привлече за постоянно Тайрън Мингс и младежа Езри Конса, което означава, че на „Вила Парк“ са взели 7 нови играчи това лято, а селекцията все още не е приключила.

Някои експерти смятат, че Вила купува повече като бройка, а не като качество и че повтаря грешките на Фулъм от миналото лято. Истината е, че трансферите на Вила не са от отчаяние или алчност, а от необходимост. В края на миналия сезона

от клуба си

тръгнаха 14 играчи,

оставяйки на разположение на мениджъра Дийн Смит едва 17 футболисти на възраст над 21 години. Към тях се включват и Гари Гарднър, Аарън Цибола и Скот Хогън, които бяха под наем и са с малък шанс да възкресят кариерата си на „Вила Парк“.

Анвар Ел Гази, Кортни Хоус и Тайрън Мингс играха под наем миналия сезон и сега бяха взети за постоянно. Испанецът Хота се присъедини като част от сделка с Бирмингам, като в обратна посока замина Гарднър. Останалите трима нови бяха взети на позиции, където Вила имаше напуснали играчи. Мат Таргет е левичар, който ще предложи необходимата конкуренция на Нийл Тейлър след края на престоя на Алън Хътън в клуба. Бразилският нападател Уесли се присъедини с рекорден трансфер, за да запълни дупката след напускането на голмайстора от миналия сезон Тами Ейбрахам, който се завърна в Челси. Езри Конса пък ще замени Аксел Туанзебе в центъра на защитата.

Всеки, който сравнява сделките на Астън Вила това лято с това, което Фулъм направи, след като се завърна във Висшата лига не вижда разликата. Вила има неотложна необходимост от това да се подготви за живота отново на най-високо ниво. Фулъм също трябваше да замени няколко играчи, но не успя да направят трансферите на време. Сега на „Вила Парк“ не повтарят грешките на „котиджърс“.

Фулъм подписа

със седем играча

миналия август,

като пет от тях бяха в последния ден на трансферния прозорец. Действаха с отчаяние, а не беше крайно необходимо. Смит има свои собствени методи и подход, които ще отнемат известно време на новите играчи за да влезнат в ритъма на клуба, така че тези навременни сделки трябва да се разглеждат като мъдър ход, а не като прибързано действие. Така тимът ще е готов за първите контролни срещи и Смит ще има на разположение всички нови попълнения.

Другият въпрос, който се разглежда внимателно, са парите, които Вила харчи, за да подреди състава си преди началото на сезона. Сделката за Мингс повдигна най-много въпроси, но не и за онези, които станаха свидетели на влиянието, което имаше в клуба миналия сезон. Цена от 20 милиона паунда, която може да се увеличи до 26.5 милиона паунда, може да изглежда огромна за играч, който не е първи избор в Борнемут, но има няколко причини, поради които Вила инвестира толкова много в него. Само защото един треньор смята, че даден играч не е подходящ за неговия стил, не означава, че той няма да бъде подходящ на друго място. Попитайте фен на Вила дали те биха предпочели да вземат Стив Кук и те вероятно ще ви се изсмеят. Същото може да е вярно и за Нейтън Аке, който би струвал двойно повече, отколкото Вила даде за Мингс.

Струва си също да си припомним какво се случи с Мингс в Борнемут. Той беше рекорден трансфер за „черешките“, когато го купиха от Ипсуич за 8 милиона паунда през 2015 г. (цифра, която се равнява на около 20 милиона паунда на днешния трансферен пазар). Шест минути след дебюта си той беше изнесен на носилка с разкъсани предни и медиални връзки. Мингс не игра в продължение на 18 месеца, принуждавайки Борнемут да вземе негов заместник. Това беше Нейтън Аке. Холандецът се установи в отбора и блокира всички шансове на Мингс да се върне в титулярния състав.

Вила не действа по никакъв начин хазартно с неговото привличане. Мингс доказа, че е способен да изпълни задачите, дадени му от мениджъра и че е истински лидер и обединява с присъствието си в съблекалнята. Той вече изигра основна роля в успеха на отбора – на и извън терена. Мингс струва много повече на Астън Вила, отколкото на всеки друг клуб и Борнемут го знаеше това.

Привличането на Уесли от Брюж за 22 милиона паунда е много по-голям риск. Той не се е доказал в голямо европейско първенство, но тъй като е на 22 години и е от Бразилия, хората приемат, че „той трябва да е добър“. Феновете на Вила знаят, че Мингс е добър. Всъщност те вярват, че той е много по-добър от това, което е показал досега.

Вила все още се нуждае от няколко нови попълнения, но техните трансфери досега предполагат, че клубът най-накрая е в сигурни ръце.

ТРАНСФЕРИТЕ

Уесли (н)    Брюж 25 млн

Тайрън Мингс (з)  Борнемут     22,3 млн

Мат Таргет (з)      Саутхемптън 15,6 млн

Езри Конса  (з)    Брентфорд   13,3 млн

Ануар Ел Гази (х) Лил   9,0 млн

Хота (х)      Бирмингам   4,5 млн

Кортни Хоус (з)    Уулвс 3,4 млн

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here