Дейлимейл

Когато Шон и Мати Лонгстаф изкачиха стоте стъпала на трибуна „Милбърн“ и влязоха в мястото, отредено за шефовете, ги чакаше цялото семейство. Братята бяха посрещнати от роднините с аплодисменти и сълзи от радост, а впоследствие и от неизбежното. „Дадох им най-голямата прегръдка и целувка“, разкрива гордата майка Мишел.

Мати все още държеше наградата си за играч на мача, след като заби единственото попадение за победата срещу Манчестър Юнайтед в дебюта си във Висшата лига. Батко му Шон, с когото си партнираха в средата на терена, му връчи наградата по време на интервюто след двубоя, което накара Гари Невил да напише в социалните мрежи: „Братята Лонгстаф ме направи щастлив! Тяхната невинност, радост и любов към футбола бе невероятно. Това трябва да бъде показано на всеки млад играч“.

Тяхната чистота и ентусиазъм прави историята им още по-истинска, а майка им признава: „Те са доста близки и наистина се обичат. Като малки се караха и биеха, но винаги знаеха, че могат да разчитат един на друг. На първо място те са добри хора. Двамата са изключително нормални и истински момчета, благословени с талант и се скъсаха от работа, за да стигнат дотук. Всички ми казват, че те дължат това на мен, но в действителност и те самите трябва да получат доста похвали. Всички сме изключително горди от тях“. Първата мисъл, която мина

през главата на Алън Шиърър, когато видя стартовия състав, не бе свързана с братята, а с техните родители, гледащи мача на живо. Баща им Дейвид, бивша британска звезда в хокея на лед, трябваше да пропусне мача на настоящия си тим Уитли Уориърс, за да бъде на стадиона.

„Първото нещо, за което помислих, бяха те. Спомних си през какво преминаха родители ми, когато аз направих моя дебют“, призна Шиърър и продължи: „Обзалагам се, че са били едновременно стъписани и развълнувани“.

Дали наистина са се чувствали така? „Поболях се от нерви през целия ден“, разкри 45-годишната им майка Мишел, която се е събудила в 5 сутринта в паметната неделя. „Никога не съм се чувствала така преди, защото този път и двамата играха, а Мати направи дебют в първенството. Като родител си топка от нерви, ако имаш едно дете, а какво да кажа за две“.

В 72-ата минута дойде моментът на еуфория, когато Мати заби топката във вратата на Де Хеа точно пред сектора „Галоугейт Енд“ започнахме да подскачаме като лунатици. Бяхме главозамаяни. Трудно е да се опише колко бяхме щастливи“, добави гордата майка.

Преди Шон да се премести в собствен апартамент съвсем наскоро, всички са живеели заедно в семейното жилище в Норт Шийлдс – двамата братя с 15-годишната им сестра Мили и тяхната майка. „Все едно беше вчера, когато се събирахме да гледаме Match of the Day. Миналата неделя момчетата отидоха за храна, а аз и Мили гледахме заедно. Беше толкова нереално, просто си мислиш „Това са моите момчета“.

Семейството прекара година в Швеция, когато бащата Дейвид игра за Юргорден. В крайна сметка Лонгстаф се завръщат в североизтока, а братята се записват да тренират в детския тим на Норт Шийлдс, където Джон Фараж е директор. „Мати беше само на 3 и играеше срещу момчета на 6, а аз му казвах да спре да влиза толкова твърдо в единоборствата. Той ми отвърна „Но те са по-големи от мен“. Шон има характер на победител, той иска да печели на всяка цена. Веднъж трябваше да помолим баща му да изведе и да го успокои. Той се върна и вкара победния гол“, разкри Фараж. В неделя той също бе на трибуните. „Чувството, когато Мати вкара – уау. Не забелязах, че счупих пръст на крака, докато се радвах. В момента агонизирам от болка, но какво ми пука! Целият клуб се радва. Братята изобщо не са се променили. Преди няколко седмици дойдоха на една от тренировките ни и си говориха със седемгодишните. Скромността е специално качество“, добави 64-годишният директор.

Миналия октомври семейството отпразнува 21-годишния рожден ден на Шон в ресторант в центъра на Нюкасъл. Никой не им поиска автограф. По това време Шон даже не е имал подпис. Две седмици по-късно братята играха за тима до 21 г. пред няколкостотин фенове

в Гримзби. 12 месеца по-късно и вече са едни от най-популярните братя в цялата област.

Братовчед на татко им е бившият халф на Болтън и Селтик Алън Томпсън. Именитият им роднина има и 1 мач за националния тим на Англия. „Те са страхотни момчета, но ще си останат стъпили на земята. Достатъчно е да се срещнете със семейството им, за да се убедите. По-рано през годината Шон призна, че се допитва до чичо Алън за съвет, а вече и Мати започва да черпи от опита му. „Преди мача изпратих СМС на Мати и му написах, че независимо, че играе пред 52 000 фенове не трябва да променя стила си на игра. Казах му да не усложнява нещата и да не си мисли, че е задължен да направи нещо магическо, а той взе, че вкара от над 25 метра! Тъкмо правих вечерята и трябваше да влетя във всекидневната, за да го видя. Започнах да подскачам из стаята“, призна именитият роднина.

Изглежда, че това бе доминиращата тема, защото и Шиърър разкри, че е скачал от радост в студиото в Манчестър. Това обаче е само началото. Майката и таткото на братята Лонгстаф ще трябва да свикнат с нервите, нищо, че техните момчета играят на терена без каквото и да е пртитеснение.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here