„Дейли Мейл“

Свеж септемврийски следобед на 2018 година. Стивън Джерард и неговият Рейнджърс току що са паднали с 0:1 на изкуствения терен на Ливингстън след гол на един белгийско-анголски нападател на име Доли Менга. Капацитетът на „Тони Макарани Арена“ е 9 500, залата за медиите е вехта, има една сгъваема маса с чайник и чаши, която в един момент се разпада от вниманието, което и отделят журналистите. Жалката гледна прекрасно кореспондира на жалкото представяне на Рейнджърс в мача. Джерард е поел тима само няколко месеца преди това, но формата му е ужасна и е в серия от 4 мача без победа като гост в първенството. Шестото място е достатъчен повод медиите да извадят ножовете.

В този тежък момент Джерард намира сили да обясни една от основните колони в своята треньорска философия. Няма извинения, няма сълзи. Той подава ръка на всеки един състезател от Ливингстън и влиза в тунела. Обяснява на двама от своите играчи – Алфреди Морелос и Даниел Кандеиас, че е трябвало да поздравят съперниците си въпреки мелето между двата тима в края. Победа или загуба – няма значение, важно е винаги да се проявява чест и достойнство. Точно заради този свои основополагащ принцип сега „Айброкс“ е коренно различен в сравнение с времената на предшествениците на Джерард. Стиви Джи направи стадиона зона, която не е клоака.

Сега всеки в клуба знае където му е мястото и какво трябва да направи. Да, може и да не му харесва понякога това, което чува, но сега на „Айброкс“ са обединени, няма клики както беше преди. Този прям начин на управление е една от основните причини за плавното и солидно надигане на Рейнджърс.

Онзи мач с Ливингстън бе под номер 18 за Джерард начело на клуба, в които той записа 9 победи, 7 равени и 2 загуби. За същия брой мачове през тази кампания балансът е 15 победи, 2 равни и само 1 загуба. Свършването на работата вече е норма на „Айброкс“, а тимът е лидер във Висшата лига. Личното треньорско развитие на Джерард също е факт. Той показва впечатляващ интелект и в Лига Европа, след като прекара тима си до групите след 4 квалификационни кръга.

Окончателното реабилитиране на клуба ще е вдигането на трофей след 8-годишна суша. Договорът на Джерард е до лятото на 2022 година, когато изтича контрактът на Юрген Клоп с Ливърпул и логично всички очакват именно най-великият играч на Ливърпул през този век да поеме първия тим. В Рейнджърс знаят, че при повикване от „Анфийлд“ Джерард няма да устои, но преди това той ще трябва да е върнал старата слава на „Айброкс“.

На какво се дължи възходът на неговия Рейнджърс? Неговият стил е лишен е изключително прагматичен. Той дава на играчите си точно това, от което те се нуждаят – подкрепа и ясни цели. Джерард вярва, че успешните тимове винаги показват постоянно темпо, желание и отдаденост. И въпреки това се изисква нещо повече, за да се сложи крайна 9-годишната домашна доминация на Селтик. На „Паркхед“ разполагат с доказани победители и имат финансовите ресурси да се подсилят сериозно пред януари при нужда. Става въпрос за свободни 38,9 милиона паунда в банката, а това е изключителна сума за стандартите на Шотландия.

В Рейнджърс продължават да разчитат на група инвеститори, а работата на Джерард безспорно подобри значително финансовия и спортно-техническия профил на клуба. Неговото име започна да работи още при представянето му, когато на „Айброкс“ дойдоха 7000 фена, а последователите на клуба в социалните мрежи скочиха с милиони.

Джерард въобще не се прави на футболен революционер или философ. Залага на преливащата система 4-3-2-1 от няколко месеца и тимът започна да бележи с лекота. „Футболът не се променя. Той е такъв, какъвто е бил и преди 100 години. Казвам на играчите това, което ми казваше Жерар Улие в Ливърпул през 1999 година или след това Рафа Бенитес. Някой треньори се опитват да правят нещата прекалено сложни. Те са има онова качество да дърдорят много, а аз не го притежавам. Аз само казвам на играчите как стоят нещата и какво се очаква от тях“, ясен е той. Той използва и методи, които бяха типични за треньори от старата школа. Така например преди мача с Фейенорд от Лига Европа той събра изрезки от вестници, сайтове и изказвания, в които си личеше прекалената самоувереност в лагера на холандците. Част от тях ги залепи в съблекалнята, други пък ги прожектира на големия екран за разбори. Ефектът бе очевиден.

Джерард обаче не разчита само за старите похвати. Той разчита много на модерните технологии и заради това взе със себе си Джордан Милсъм, бивш анализатор на Ливърпул. Така той вдигна цялостното фитнес ниво на тима за 17 месеца и сега Рейнджърс не отстъпва физически и на най-добрите в Европа. Според самите играчите летните подготовки на Джерард са брутални, но добре структурирани. Редовните тренировки през сезона са стегнати и резултатът е, че играчите се намират в чудесно състояние в момента. Чудесна работа като тактически анализатор върши Майкъл Бийл, който преди това е работил в школите на Челси и Ливърпул. Именно към него се обръща Джерард за тактически консултации по време на мачовете. Мениджърът също така направи промени и в базата на тима с целта отборът да сплоти още повече, играчите да искат да бъдат заедно повече и да тренират с удоволствие.

Джерард се показва и като много добър психолог и това се вижда в промяната в поведението на Алфредо Морелос, който бе готов да се сбие със себе си, ако се наложи. В случая той стегна дисциплината с увеличени глоби за жълти и червени картони. Наставникът също така спря изтичането на информация от тренировките на тима с елементарен трик – просто сложи ограда на терените около базата.

Резултатът от всичко това е първо място в класирането и реални мечти за първи трофей от 2011 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here