Знаете ли кога България играе мач за спечелване на световната титла по футбол за мъже? А знаете ли кога я печели за първи път? Звучи налудничаво, но е истина! България е била световен шампион по футбол, и то цели три пъти!
Естествено, не става дума за най-известното спортно събитие в света – световното първенство по футбол, комерсиализирано до умопомрачителни размери.
Става дума за една идея на английския журналист Пол Браун. Британецът решил да обедини две от любимите си неща (както и за много англичани) – футбол и бокс, в една надпревара наречена  неофициален световен шампионат по футбол. Титлата се решава в един мач, както се сменят шампионите в бокса, като при равенство носителят на „пояса „запазва първенството си.
Правилата са само три – мач за титлата е всеки мач с участието на А-отбора на неофициалния шампион, победителят в този мач се нарича неофициален шампион по футбол и за победа се присъжда точка за общото класиране. За равенство не се присъждат точки.

За начало Браун е избрал първите признати международни срещи, а именно мачовете между Англия и Шотландия преди близо век и половина.
Първата среща не излъчва победител, съответно първият носител на званието неофициален световен шампион по футбол печели Англия, като побеждава Шотландия с 4-2 във втората среща по между им. И така следва една доста дълга поредица от мачове на двата отбора, прехвърляйки си званието един на друг, преди да се включат и страни извън Британия (Уелс и Ирландия се включват бързо, само за да запишат рекордни загуби).
Всъщност 31 години и 80 мача с участието на Англия, Шотландия, Ирландия и Уелс са нужни, за да се появи трети отбор носител на званието – Ирландия бие Шотландия като гост.
Първите кандидати за титлата от континетална Европа са Белгия, Люксембург и Франция, които приемат един след друг Англия през 1927 година, само за да запишат загуби като допускат общо 20 гола! Благодарение на натрупаната преднина в ранните години на футбола Шотландия е лидер в общото класиране и до днес, което ги прави най-добрият отбор на всички времена.

Турнирът си има трофей и талисман. Купата е наречена на Уилям Алкок, заради идеята му да организира международен мач, а талисманът е динозавърче с топка – нищо конкретно, просто Пол Браун смята, че е симпатично.

Къде е България в тази надпревара?
За първи път България играе за титлата на 19.07.1942 на стадион „Юнак“ срещу шампиона Германия, който защитава „пояса“ с победа 3-0! Следващата година се пробваме и срещу Унгария, пак загуба в София – 2-4! Следват неуспешни опити срещу СССР 1967-а и Франция 1970-а, за да дойде звездният ни миг. На 19.05.1971 годинаБългария става неофициален световен шампион след победа над Унгария с 3-0 в София.
Уви, същата година губим званието – първо го защитаваме срещу Норвегия, а после го връщаме на маджарите след загуба в Будапеща!
1977 година славата пак е за нашия тим – печелим отличието срещу Ирландия и го държим 3 мача, преди да загубим в четвъртия срещу Франция!
За трети път ставаме неофициални световни шампиони 1985 срещу Франция – 2-0 на 02.05 в София.
Губим титлата в последния си мач в тази надпревара засега – 0-1 от Холандия в приятелска среща на 04.09.1985 в Херенвеен!
В момента неофициален световен шампион е Холандия, като следващият мач е на 16.11 в Белфаст където Северна Ирландия ще опита да върне титлата на острова!

https://www.ufwc.co.uk/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here