The Telegraph

Феновете на Лестър обичат да пеят една песен за Юри Тилеманс. Текстът и е твърде грубоват, за да бъде публикуван в един семеен вестник, но ако се пипне, той би звучал по следния начин: „Той е син и бял, той е динамит“. По-важното е, че има защо феновете на „лисиците“ да смятат така. Тилеманс е ключова фигура в революцията на Брендън Роджърс, а запалянковците на Арсенал и Манчестър Юнайтед вече се чудят как белгиецът им се изплъзна.

22-годишният халф се представя отлично, като според тези, които му следят кариерата по-отблизо той се намира във формата на живота си. Тилеменс е рекордната покупка на Лестър, но вече може да се каже, че всъщност е изключително изгодна покупка и триумф на скаутската мрежа на „лисиците“, както и доказателство за отличната работа на Брендън Роджърс. Лестър плати 32 милиона паунда на Монако прeз лятото, като успя да свали неговата цена с 8 милиона. За времена, в които добрите играчи сменят клубовете си за двойно пи-високи суми, Тилеманс реално върши два пъти повече работа от тях.

Самият Роджърс дойде на „Кинг Пауър“, малко след като белгиецът бе привлечен първоначално под наем и едно от първите неща, които му правят впечатление е желанието на играча да се наложи. „Проведохме няколко продължителни разговора, в които му обясних какво искам от него и какво може да му предложим като клуб. Разбира се, през лятото той имаше и други възможности да продължи кариерата си, но от гледна точка на футболната перспектива пред него Лестър бе най-добрата опция и той я избра“, обяснява Роджърс.

Сред вариантите бе Манчестър Юнайтед, но трансферът на Тилеменс зависеше от това дали Погба ще бъде продаден. Белгиецът не беше готов да чака и реши да подпише постоянен договор с Лестър у сега се вижда, че изборът му е бил правилен. Сега той се е установил чудесно в Лестършър заедно с приятелката си Менди, като през октомври те станаха родители за втори път, след появата на втората им дъщеричка Леана

„За Юри най-важни са футболът и семейството. Мисля, че той дойде в нашия клуб точно заради това. Лестър е перфектен за него в това отношение. Тилеманс дойде със закъснение за лятната подготовка, нямаше нуждата скорост в играта му в началото, но сега е в перфектно състояние. Той има чудесен поглед върху играта за 22-годишен, а аз съм работил с много добри 22-годишни футболисти. Притежава страхотен футболен мозък. Разбира на 100 процента играта, има отлично футболно възпитание и пренася всичко това на терена“, сигурен е Роджърс.

При Тилеманс има и още един момент, който го превръща в ключов за Лестър. Той е с характер и вече е част от групата на лидерите на тима заедно с Варди, Шмайхел, Морган и Чилуел.

Това също не е е изненада, защото той е бил капитан на всички юношески формации на Андерлехт, а през 2017-а бе избран за футболист на годината в Белгия. Трансферът му в Монако не се оказа сполучлив, но отиването му в Лестър проработи.

Само звездните крайни защитници на Ливърпул Анди Робъртсън и Трент Алекзандър-Арнолд са направили повече пасове от него в последната третина на терена от Тилеманс. Благодарение на него Лестър се превърна в сериозен претендент за Топ 4 през сезона, а в Юнайтед и Арсенал със сигурност съжаляват, че не са били по-смели през лятото на пазара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here