Дейвид Хинтър, „Гардиън“

Манчестър Юнайтед на Жозе Мауриньо изглеждаше пребит тим. Датата бе 29 септември 2018 година, а недостатъците на отбора бяха ясно видими по време на загубата с 1:3 от Уест Хем на „Лондон Стейдиъм“ и огромните свободни пространства, които предоставяха „червените дяволи“.

Загубата с 1:3 бе поредният пирон в ковчега на Специалния и вероятно всички, които бяха на стадиона тогава са били сигурни, че дните му са преброени.

Той си тръгна 2 месеца по-късно, като в тях водеше битки, караше се с кой ли не, безмилостно пробваше търпението на всички, а в края всички мостове на „Олд Трафорд“, а и не само там, бяха изгорени.

Положението му не беше никак за завиждане, не се виждаше кой друг английски тим ще го вземе на работа. Тогава мисълта, че само след броени часове той пак ще е на „Лондон Стейдиъм“ начело на Тотнъм. Всички щяха вероятно да се смеят на това предположение. И причината нямаше да бъде само чудесната работа на Почетино в Тотнъм.

Леви и Мауриньо са странна двойка. Португалецът винаги е бил агресивен на трансферния пазар, да разполага с пари. Той не разчита на играчите от академията. Той иска да поправи нещата веднага с привличането на топ играчи. Така стига по-бързо до успеха. Това е неговият стереотип.

Леви е на другия полюс. Той държи чековата книжка на Тотнъм под въоръжена охрана. Той е сред най-стиснатите и се бори за всяко пени при трансферите. Как, за Бога, двамата ще работят заедно в Тотнъм.

Леви така и не даде шанс на Почетино да харчи много, като винаги гледаше да балансира финансите на клуба заради строежа на новия стадион.

И въпреки двамата се събраха след бурни 12 часа в Северен Лондон във вторник. Всъщност двамата много си приличат в някой отношения. Те са безмилостни, прагматични и праволинейни в гоненето на целите.

Леви бе нехарактерно за него близък с Почетино. Той не искаше да уволнява аржентинеца, но направи точно това, защото видя трагичната форма на тима и как мястото в Топ 4 става много трудно достижимо. Той трябваше да действа бързо и смело, а не да чака до лятото. На новия стадион е задължително да е играе Шампионска лига и Леви трябваше да остави личните си чувства настрана. Бизнесът преди всичко.

Какво става с Мауриньо, който също е в приятелски отношения с Почетино?

Той е започнал преговори с Леви преди уволнението на аржентинеца. Вече е хвърлял око върху неговия пост. Това също е бизнес. Цялата ситуация напомня на онази, при която той смени Луис ван Гаал в Манчестър Юнайтед през 2016 година, с който е работил заедно в Барселона и го описваше като голям приятел.

Леви има репутацията на човек, който показва малко или даже никаква емоция по време на преговори и е се интересува от това как дамо да прави прави и да вдига цената на Спърс. Неговият прагматичен маниер е добре познат – ако не може да завърши сделка, просто я праща в кошчето за боклук, а не се опитва да заобиколи правилата и системата.

Мауриньо показва своя прагматизъм на терена. Той не опитва да печели феновете на клуба, за който работи, а да печели трофеи. Ако е грозна победа с 1:0, това не е проблем за него. Ако трябва да паркира автобуса за 0:0, пак не е проблем. Няма съмнение, че Леви споделя сходна философия.

Шефът на Тотнъм имаше три изисквания за новия мениджър – да говори отличен английски, да се ползва с респект в съблекалнята, и той да се нуждае от Тотнъм толкова, колкото и Тотнъм се нуждае от него. Мауриньо изпълнява и трите изисквания.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here