Автор: Пламен Томов

https://www.facebook.com/plamen.tomov.afc49ers

Някога назад във времето незабравимият Тодор Колев изпя песен за любимия град. Шумен – град с значимо място в нашата история, град дал на България личности като Панайот Волов, Панчо Владигеров, Боян Пенев, Сава Доброплодни, Добри Войников и мн. др. Град свързан с началото на българския театър, първата българска филхармония, второто читалище, но и най-ентусиазирания и действащ клон на българските артилеристи. Да, точно в родния град на Тодор Колев случайно или не се намира най-будната и бързо развиваща се структура на Арсенал България, която за 2 години сътвори незабравими мероприятия, създаде приятелства и даде пример на големите градове как се правят нещата с желание, страст и много любов. В семейството на първия и най-голям български фен клуб на чужд отбор, хората от Шумен се възродиха и направиха местна структура подобно на революционните години в наша история и в момента са флагман от който може да се вземе положителен пример. Благотворителни дейности, помощ за хора в нужда, футболни турнири показващи доброто лице на футболните привърженици, собствен клуб където се гледат футболните срещи на Арсенал са само малка част от нещата, които те правят. А, те не са никак малко. За този кратък период бройката организирани привърженици във възрожденския град стана 46 с което изпреварват огромни градове като Пловдив, Бургас, Русе и отстъпват само на София, Варна и Стара Загора. Не е лошо нали? И само за период от две години! Но, за да стане това са важни хората, тези които милеят и които правят нещата възможни. Зад всяко значимо събитие, зад всеки успех има един катализатор който вдъхновява, за да имаме крайния продукт. Е, няма как тук да е различно и хората които правят така, че Шумен да е жив, да е червен и да е Арсенал са представителят на клона и главен мотиватор за това възкръсване в лицето на Стоян Филипов.

Стоян

Другият важен човек е един обсебен от „червено-бялата зараза“ и потомствен артилерист в лицето на Цветомир Цеков, който бидейки посветен в тази странна за много хора любов от своя баща, вече прокарва каноните на сектата и за своите невръстни деца и то на английска територия. А, двамата заедно с всички шуменци показват най-доброто лице на една симбиоза в която се работи както у нас, така и на „обетованата земя“ в Северен Лондон и доказват, че да си фен е нещо което обединява, вдъхновява и създава приятелства.

Цецо пред станцията на метрото Арсенал

Именно хората от клон Шумен през изминалия уикенд направиха групово посещение на мач на Арсенал, като 11 души плюс двама от Стара Загора подкрепиха поредното бездушно и разочароващо представяне на отбора. Да, никак не е приятно да изминеш хиляди километри и да видиш игра, която не подхожда на името на „Топчиите“, а самите фенове не заслужават подобни представления, но именно тези привърженици показаха, че когато има любов, то резултатите са без значение. Посещения на знаменателни места като The Gunners pub, клуба на лондонските артилеристи, стадион Хайбъри, музея на клуба, както и среща с легендарният защитник Найджъл Уинтърбърн, допълниха програмата им, а със сигурност тяхното представяне бе по-силно, вдъхновяващо и истинско от командата на Унай Емери.

В The Gunners pub

Стара Загора е червено-бяла

В материалите към статията, ще се усети тяхната емоция, чувство и страст, защото за разлика от слогана на компанията обличаща Арсенал, че първите никога не следват, за хората от Шумен може да се каже, че понякога първите трябва да следват онези, като тях които дават добър пример. И, както обичат да казват там в града на Тодор Колев: Шумен е жив, Шумен е Арсенал, а всеки футболен привърженик е поканен при тях, за да усети истинското футболно приятелство.

С Найджъл Уинтърбърн и знамето на Арсенал България
Той знае


Стоян Филипов
Цветомир Цеков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here