Любителите на Английския футбол с нетърпение очакват Коледните и Новогодишни празници, и наситената с футбол програма на Албиона. Вече сме свикнали с прословутия кръг на Боксинг дей, но каква е историята на този култов за английския футбол ден?

Относно името, най-лесното обяснение би било да кажем, че хората в Обединеното кралство и Ирландия просто желаят по-дълъг празничен период. Само Коледа не е достатъчна, затова добавят и още едно събитие, наречено Боксинг дей. Отговорът всъщност не е толкова прост.
Наименованието на този празник няма нищо общо със спорта бокс, а произлиза от английската дума „box”, едното от значенията на която е „кутия”.
Този ден е последния за годината неработен ден, който да прекарате със семейството и приятелите си и да изядете останалата от Коледа храна. Корените на този ден обаче се крият в историята и традициите.
Няколко теории се налагат за произхода на наименованието Boxing Day. Предлагаме Ви следните варианти, като всички са достоверни и истината се крие в един от тях, или в съвкупността от всички.
1. Най-популярното обяснение е, че деня поучава името си от кутиите с празнични подаръци. Коледният подарък във Великобритания се нарича „Коледна кутия“. От векове има традиция, на Боксинг дей прислугата да получава почивка и „Коледна кутия“ от господаря си. В същия този ден хората от „долния етаж“ също се прибират при своите семейства, за да им дадат своите „Коледни кутии“. (В богатите домакинства хората от прислугата често са задължени да работят по Коледа, но на 26 декември получават подаръци и свободен ден, за да отпразнуват празника със семействата си).
2. Друг вариант за името на деня е свързано с благотворителното събиране на средства. Кутията за събиране на пари за бедните, традиционно поставяна в църквите по Коледа, се  отваря на на следващия ден. В исторически план британските работодатели последват традицията на църквата, като на 26 декември дават на служителите си подаръци или парични средства.
3. Друга популярна теория е свързана с една стара морска традиция във Великобритания . Когато отплават, ветроходните кораби носят на борда си запечатана кутия с пари за късмет. Ако пътуването приключи успешно, кутията се предава на свещеник и се отваря на Коледа, а съдържанието от кутията се дава в помощ на бедните.

И така – Боксинг дей се празнува всяка година на 26-ти декември и е официален празник във Великобритания и Ирландия. Става официален празник по времето на кралица Виктория, въпреки че някои историци проследяват произхода му много по-далеч – през Средновековието. Днес този празник е по-скоро продължение на Коледните празници и е пълен със спортни събития и пазаруване.
Какво правят хората на Боксинг дей?
Боксинг дей е ден за семейството или приятелите, с които не сте се видяли на самата Коледа. В последно време денят стана синоним на ден с много спортни събития. Особено популярно е хората да се срещат на конни надбягвания в цялата страна. Най-силните футболни отбори също имат мачове в този ден.
Изразът Боксинг дей феновете на футбола по цял свят свързват с мачовете в Англия, които се провеждат ден след Коледа – на 26 декември. Обикновено тези мачове са изключително зрелищни и резултатни, а трибуните са пълни до краен предел, тъй като много хора подаряват билети за срещите ден по-рано на близки и познати.
Опитът показва, че този период е изключително опасен за футболистите, тъй като те се натоварват изключително много за толкова къс период и контузиите са често срещано явление, както и изненадващите резултати.
На кого да благодарим за идеята да се играе футбол на този ден и да избягаме от обилното хранене и задължителните сбирки с роднини? Естествено на двата най-стари футболни отбора в историята на играта – ФК Шефийлд и ФК Халъм!
През далечната 1860 година двата отбора излизат един срещу друг на стадион Сандигейт Роуд и макар Шефийлд да излизат с по-малко играчи на терена, успяват да победят с 2-0.
Това е и първия мач между различни отбори – до този момент, пионерите на професионалния футбол от Шефийлд, играли „тренировъчни“ мачове, като се разделяли помежду си – по азбучен ред на фамилиите(от А до М, срещу N до Z), женени срещу ергени или работници срещу безработни.
Любопитна е срещата между същите два отбора на 29.12.1962 с цел събиране на средства за Британски войник участник в Гражданската война в САЩ. Мачът остава в историята с няколко първи неща – първи благотворителен мач, първа среща отразена в медия (благодарение на Шефийлд Индипендънт) и…първи бой на терена. Срещата завършила 0-0, като търсенето на победен гол продължило 3 часа?!? А вие си мислите, че Ман Ю на Моуриньо е скучен!
И така, традицията започнала през 1860, била затвърдена през 1888-89, когато е и първият официален футболен шампионат на Англия с 22 отбора. Тогава на Боксинг дей, „Непобедимите“ от Престън побеждават с 5-0 Дарби Каунти и подпечатват титлата си 5 кръга преди края.
Не можем да не споменем и първата среща за първенство между Нюкасъл и Съндърланд – Коледа 1898, на Рокър Парк в Съндърланд, Свраките побеждават с 3-2 за радост на придошлите с допълнителни влакове свои фенове! На следващата Коледа, Съндърланд връщат „жеста“ и побеждават на Сейнт Джеймсис Парк с 4-2!
Задължителна част от всяка статия на тема Боксинг дей е кръгът през 1963 година. Някаква лудост непостижима и до днес обхваща всички отбори и те си отбелязват умопомрачителните 157 гола за 39 мача в елитните дивизии. Само в Първа дивизия головете са 66 в 10 мача, определено е било забавно да си на мач тогава!

Ето и резултатите от този денЧудноватия дух на Boxing Day води своя статистика за успеваемостта на отборите на този ден, ето как изглежда тя преди кръга през 2017 година:


Какво още можем да кажем за мачовете на 26.12?
* 1981 – Ман Сити гостува на Ливърпул и побеждава с 3-1 за първи път от 28 години. Ужасен мач за Брус Гробелар, с два лични подаръка за Сити. Вратарят на манчестърци Джо Кориган, също има премеждия този ден – ударен от бутилка в главата излетяла от Коп, свестяван известно време с ароматни соли и доиграва мача сред бурните аплодисменти от феновете в Коп, засрамени от действията на един идиот от своите. След мача червените са 12-и, а небесносините 4-и. Какво се случва след това? Птицата Ливер възкръсва от пепелта и след луд полусезон защитава  титлата си, а Ман Сити завършват 10!
* 1992 – Манчестър Юнайтед достига до 3-3 след като губи в един момент с 0-3 след голове на Браян Маклеър и Ерик Кантона – тази проява на характер е разпознавана от мнозина за началото на ерата на Сър Алекс Фъргюсън!
* 1999 – за първи път в историята на Английския футбол, отбор излиза с титулярни 11 в който няма англичанин  – Челси на Абрамович с играчи селектирани от Джанлука Виали!.
* 2008 – Фил Браун, мениджър на Хъл тогава,  решава да „поговори“с футболистите си на полувремето при гостуването на Манчестър Сити на…терена. Театрално размахва пръсти и сочи „недопустимия“ резултат до този момент – 0-4. Днес подобен резултат срещу „гражданите“ далеч не се приема толкова драматично.

Вярваме всичко това е достатъчно за да ви убедим на 26.12 да сте пред екраните, а ако сте късметлии и на стадионите в Англия, за празничната лудост наречена Боксинг дей!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here