След триумфа за КНК с Абърдийн на 11 май 1983 година в Гьотеборг , когато е победен могъщият Реал Мадрид с 2:1

В навечерието на новата 2020 година, две легендарни имена в британския футбол имат личен празник. Сър Алекс Фъргюсън и Стийв Брус, които олицетворяват цяла епоха в играта на Острова, днес празнуват своите рожденни дни. Алекс Фъргюсън е едно от най-значимите имена в историята на футбола, легенда, икона и епоха в историята на играта. Постигнал всичко, той е харизматичен пример как една мечта се превръща в реалност. Защитавал интересите на играчите, като синдикален ръководител, когато е Бос на Фолкърк, той постига най-великите постижения в историята на Абърдийн, когато нарушава хегемонията на своя любим Рейнджърс и Селтик в местното първенство, а освен това побеждава Реал Мадрид, за да превърне „Доновете“ в единствения шотландски тим с два европейски триумфа. Алекс Фъргюсън е гостувал и в България на легендарният стадион „Бончук“ в Дупница/тогава гр.Станке Димитров/, където
неговият Абърдийн губи с 2:3 от Марек, в двубой от първия кръг на тогавашния Турнир за купата на носителите на национални купи през есента на 1978 г.

Абърдийн в първия мач на Фъргюсън в Европа на стадион „Бончук“ през 1978 година

Работил с великия Джок Стийн начело на Шотландия, той е уважаван от синята и зелената половина на „Север от границата“. Постиженията му с Манчестър Юнайтед са нещо, което трудно някой би повторил, а в негово лице играта достигна нови хоризонти на ниво мениджръска професия и визия за развитие. Неговият капитан, с когото нарушиха 26 години суша за „Червените дяволи“ Стийв Брус, човекът вкарал онези два гола на Шефилд Уенздей с които Манчестър стана шампион през 1993 година е дълбоко уважавана личност навсякъде, където е работил. Огромен пример за ценностите в британския футбол, той ни показва, че първо стои уважението, а после спортните резултати. Работил за Шефилд Юнайтед и Уенздей, за Астън Вила и Бирмингам Сити, за Съндърланд и Нюкасъл Юнайтед, Брус ни носи най-доброто послание за новата година: Да се развиваме, като уважаваме другите и техните избори.

Без битка няма как да бъдеш такава легенда, като Стийв Брус

„Футбол Албион“ им честити личните празници, а на всички вас пожелаваме щастлива нова 2020 година!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here