„Гардиън“

„Не съм особено културен човек“, признава световният шампион по шах Магнус Карлсен. Норвежецът бе за кратък и шеметен момент преди Коледа на първо място в целия свят в играта „Футболен мениджър“. „Не правя нищо особено в свободното си време в сравнение с другите хора. Играя и гледам футбол, а понякога и НБА. Очевидно, отделям време и на виртуалния си отбор във „Футболен мениджър“. Колкото и да омаловажава постиженията си, за Карлсен декември 2019 г. бе изключителен месец. Гросмайсторът, наричан Моцарт на шаха, спечели титлите както в бързия шах, така и на блиц и добави двете корони към тази в класическия шах, която носи от 2013 година. В същото време двете попадения на Мохамед Салах срещу Уотфорд изстреляха норвежеца на върха в официалното виртуално първенство на Висшата лига. 29-годишният шампион бе пред 7,3 милиона души от цял свят и постижението му стана хит.

Карлсен не е съгласен, че постижението му има нещо общо с невероятните му умствени способности, благодарение на които още на петгодишна възраст е можел да изреди всичките 422 (сега 356) общини в Норвегия и столици в света. „Беше страхотно, когато Салах вкара втория гол, но това не бе някаква дълбока метафора. Дори и да ти добър, а аз не претендирам, че съм, трябва да имаш и страхотен късмет, за да станеш пръв“, продължава да скромничи гросмайсторът. Карлсен споделя, че няма никаква тайна рецепта, с която е покорил и този връх и разкрива, че всичко опира да гледане на много футбол и следене на статистики, с които подбира подценявани играчи. „Прилича на спортните залагания. Трябва да си увеличиш шансовете за успех като гледаш наличната информация, но в крайна сметка следваш вътрешното си чувство. Винаги ще съм горд от това постижение“, продължава световният шампион по шах. За Магнус приключението в света на виртуалния футбол е било изпълнено със смесени чувства. Част от хората му давали акъл, а други не спирали да го молят за съвети.

Срещнахме се с шампиона в Лондон, където той участваше в приятелски мач, организиран от спонсор. Норвежецът премери сили с 21 бизнесмена и талантливи деца, а преди партиите се пошегува, че иска да ги размаже – дори и хлапетата. В крайна сметка Карлсен удържа на думата си и разби всички за малко повече от час. В момента цялото внимание на световния шампион е насочено към предстоящия турнир в Нидерландия. Гросмайсторът е само на 3 победи от рекорда на Сергей Тивяков от 110 поредни мача по класически шах без загуба.

Норвежецът признава, че самоувереността е от ключово значение за силния период, в който се намира. „Много е трудно да натрупаш самочувствие и е лесно да го загубиш, стига да имаш реалистични възгледи“, споделя световният номер едно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here