Легендата на Саутхемптън Мат Льо Тисие бе един от най-харизматичните футболисти в Англия през 90-те години. Смятан за мнозина за футболен гений, Льо  Тисие не бе сред най-работливите играчи на терена и може би заради това не успя да направи трансфер в някой от английските грандове, въпреки че бе искан от Тотнъм и Ливърпул.

Дали би се вписал
в стила на Клоп


Може би аз нямаше да го сторя. Не виждам къде бих играл в сегашния тим на Юрген Клоп. Може би на позицията на Роберто Фирмино, на която той е нещо като фалшив N 9. Може би само тя би ми прилягала. Но аз си мисля, че интензитетът в играта на сегашния Ливърпул в никакъв случай нямаше да ми приляга на моя стил.

За стила на
„червените“


В играта на Ливърпул няма паника и заради това са толкова добри. Винаги знаят как да откриват, как да търсят празните пространства. Винаги намират опции. Най-важното нещо, когато си на терена е да намираш опции. Това прави играчите добри – да виждат 3-4 опции пред себе си. Така играта става много по-проста. Ливърпул знае как и кога да прави преса. Работят много здраво като тим, дори и тримата им отпред. По презумпция се смята, че офанзивните играчи в един тим са някакви мързеливи копелета, които искат само да късат мрежите. При Ливърпул не е така, а аз нямах тази работна етика, която изисква Клоп. Аз знаех, че мога да се скатавам на терена, защото правех неща, които другите не можеха да правят.

Защо остана верен
на Саутхемптън

Като дете аз исках да играя за Англия и за тим от елита. Постигнах и двете си цели. Имахме по 38 мача на сезон в Саутхемптън и нямаше значение дали падаме в 25 от тях, ако сме се спасили. Аз се наслаждавах на битките за оцеляване. В тях трябваше да се показва характер. Не усещах тежест върху себе си в тях. За егото на един футболист е удар, ако изпадне. Аз никога не исках в моето CV да има графа „изпаднал“, защото тя е като стигма.


За използването на ВАР
Харесва ми, че технологията до голяма степен носи справедливост на терена. Ключовата точка тук е, че сега правилата наистина са еднакви за всички. Преди не беше така. Хората гледат негативните страни на ВАР, без да вземат позитивните.

За съдийските грешки

С ВАР намаляват и очевидните съдийски грешки. Преди имаше измами. Някой решения бяха много лоши. Съдиите също са хора и грешат. Не казвам, че е имало корупция, но върху тях се оказваше влияние. Говорил съм със съдии от моето време и те са ми признавали как Сър Алекс Фъргюсън им е повлиявал на „Олд Трафорд“. Говорил съм и с Фил Томпсън за това как Ливърпул се е наслаждавал на решения в негова полза през 70-те и 80-те години. Той открито ми говореше за това. За мен това е основната причина да го има ВАР, а именно да се намали подобно влияние.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here