В началото на 70-те години Брайън Клъф вече се утвърждава като един от най-добрите мениджъри в Англия. През 1967 поема Дарби Каунти, а през 1972 извежда „овните“ до сензационна титла, а през следващия сезон стига на полуфинал в КЕШ, който е загубен от Ювентус след скандално съдийство. Вероятно мнозина биха казали, че най-трудните мигове за Клъфи са били в Лийдс и те, разбира се, имат право. Престоят му „Еланд Роуд“ в началото на сезон 1974/75 продължава едва 44 дни, след като влиза в конфликт с основни играчи като Джони Джайлс, Норман Хънтър и Били Бремтър, като той е изгонен след само 8 мача и една победа начело на тима. И все пак едно е да губиш от най-добрите, а друго от най-слабите в Англия.

Преди да поеме Лийдс и само 8 месеца след полуфиналите с Ювентус, Клъф се озовава в Брайтън, който се подвизава в старата Трета дивизия. Той напуска Дарби заради противоречие със собственика Сам Лонгстън, който веднъж не приема неговата оставка, но вторият блъф на Клъф не минава и той остава без работа, но само за 12 дни.

Решението му да отиде в Брайтън е истинска сензация, защото това е тим, който се бори да не изпадне при аматьорите. Разбира се, причина да отиде там може да бъде само една – парите, които му предлага амбициозният собственик на клуба Майк Бамбър. Престоят на Клъф на Южния бряг не е никак успешен. Той печели са 12 от 34 мача. Разликата в емоциите е тотална. И ако през пролетта на 1973 година той е в Топ 4 на Европа, 240 дни по-късно пада с 0:4 от аматьорския Уолтън§Хершъм преиграване за Купата на Англия. Това обаче не е най-тежкият момент за него в Брайтън.

Всъщност той идва на 1 декември 1973 година, когато Бристол Роувърс гостува на „Голдстоун Граунд“.

Онези времена са били такива, че Брайън Клъф е можел да вземе със себе си на пейката дори малкия си син Найджъл, бъдещ национал на Англия и нападател на Нотингам и Ливърпул. И малкият Найджъл с ужас вижда как играчите на намиращия се отлична форма на Бристол Роувърс вкарват гол след гол за победата с 8:2. Легендата мълви, че малкият Клъф на няколко пъти си е слагал ръце на очите и е казвал само: „Тате, Роувърс вкараха отново“. В интерес на историческата истина това не е така. Тя е по-различна – на другия ден Брайън трябва да гостува в предаването „Големият мач“ и взема Найджъл със себе си в студиото. „С нас и е Найджъл Клъф, който отново иска да види как Роувърс вкарва 8 гола на Брайтън“, казва водещият Брайън Муур в началото на шоуто.

Брайтън завършва на 19-о място в края на сезона, а след това Клъфи приема офертата на Лийдс, преди да отиде в Нотингам и да пренапише световната футболна история.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here