Автор: Пламен Томов

https://www.facebook.com/plamen.tomov.afc49ers

Футболната игра ражда истории. И тези истори правят толкова велика тази игра. Както и нейните герои, за които се разказват легенди, а ние си ги препредваме с умиление. Една такава история може да ни даде много храна за размисъл, особен в тези интересни времена. Стига, разбира се, да искаме да погледнем от другата страна на славата, известността и парите….

През 1995 година този мъж е мениджър на Куинс Парк Рейнджърс във Висшата лига на Англия. Тогава там се подвизават Марк Хейтли, Тревър Синклеър, а Лес Фърдиданд е преминал току що в Нюкасъл Юнайтед. Именно през тази кампания обаче дава футболния път на едно младо момче, казващо се Найджъл Куази (някои го помнят от онези далечни вече години). Та на 18-годишна възраст да дебютираш срещу машината, наречена Манчестър Юнайтед си е било предизвикателство и голяма изненада за младежа, който въобще не е очаквал да получи шанс и то на „Олд Трафорд“. Резултатът от мача не е толкова съществен в тази история. Интересното се случва след него, когато момчето пита треньора си дали може да ползва неговия телефон, защото по онова време мобилните телефони са били рядкост, а в неговото семейство дори и не са мечтали за такова технологично достижение, за да се обади на майка си. Изненадата му била пълна, когато жената била пред автобуса на отбора, поканена от този Мъж, който е поел и разноските й по пътуването от Лондон до Манчестър, за да може да се наслади на този толкова знаменателен момент за нейния син. Освен това, решил да ги зарадва с мобилен телефон, за да бъдат във връзка с младия футболист когато пътува със своя отбор из Англия. Малки жестове, които малко хора правят и които показват всъщност колко Голям е един човек…Той наистина е голям, въпреки не особено високия си ръст. Този човек се казва Рей Уилкинс, носител на Орден за заслуги към Британската империя, играл 84 пъти за Англия, първият изгонен на световно първенство с фланелката на „Трите лъва“. На 18 години става капитан на Челси, играе за Манчестър Юнайтед, прави добра кариера в Милан, става легенда в Рейнджърс, за да бъде безкрайно обичан на „Лофтъс Роуд“.

На 18 години, а вече капитан на Челси

Рей е патрон на благотворителна организация, подпомагаща болните с инфаркт млади хора, и както често се случва, си заминава от този свят след масивен инфаркт през април 2018 година. Истинска епоха през 70, 80-те и 90-те години в британския футбол, при неговата кончина Франко Барези поставя цветя на терена на „Сан Сиро“, а Curva sud му отдава дължимото с огромен траспарант: „Сбогом, Рей! Истинска червено-черна легенда!“

Великият Франко Барези отдава почит на Великия Рей Уилкинс

Футболната игра има нужда от такива хора и истории, като тази с дебюта на Найджъл Куази. Животът също, особено във време на егоизъм и тотална комерсиализация във всичко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here