Датата 28 април е знаменателна в историята на английския футбол. На този ден са се случили събития, които остават завинаги във фолклора на игра. Легендарни моменти, които ни карат да говорим в захлас и емоция за събития преди десетилетия, но все още носещи неподправения чар и колорит на футбола от Албиона.

През 1923 година се играе първата среща на Уембли, която ще остане в историята не само с победата на Болтън Уондърърс над Уест Хям Юнайтед с 2:0 в първия финал за Купата на ФА, игран в „Храма на играта“, но и с най-голямото посещение в регистрите с рекордите на стадиона с двете бели кули.

Преди началото

Този финал е известен и като „Финала на белия кон“, тъй като се наложило на полицията да въдворява ред сред хилядите желаещи да гледат мача. Снимката на светлосивия кон Били обикаля медиите и завинаги се превръща в олицетворение на този забележителен финал. Нещо повече, един от мостовете към „Новия“ Уембли носи такова име: „White horse bridge“. Проектиран да посрещне изложението на Британската империя през 1294, първоначално известен като „The Impire stadium“, Уембли се превръща в най-разпознаваемия стадион в света. За него Пеле казва, че е „Катедралата на футбола, столицата на футбола, сърцето на футбола“. Безброй знаменити финали за купите, в европейските турнири, Световното първенство от 1966 година, Европейското първенство от 1996 година, Олимпийските игри през 1948 и 2012 година, както и финали на Световната ръгби лига през 1992 и 1995 година са във визитката на забележителното спортно съоръжение. Първоначалната му цена е 750 000 лири, докато в съвременният проект е на стойност над 1 милиард лири. В този първи двубой е и най-високата неофициална посещаемост на футболен мач в историята с предполагаеми около 300 000 души, но официално са записани 126 047 зрители. Първият гол е дело на Дейвид Джак.

Спомени за първия мач на Уембли

Дейвид Джак по-късно играе за Арсенал, а точно днес се навършват 50 години от успеха на лондончани в Купата на панаирните градове. Този турнир се състои от 1955 до 1971 година и е предложен като идея от вицепрезидента на ФИФА Ернст Томен, президента на италианската федерация Отарино Барази и президента на световната федерация Сър Стенли Роуз. След няколкогодишни преговори през 1971 година се учредява Купата на УЕФА, като последните носители на стария трофей и на новия такъв са английските Лийдс и Тотнъм. Арсенал пък побеждава на Хайбъри с 3:0 Андерлехт пред 51 612 зрители за да вдигне първата си европейска купа.

50 години от първата купа в Европа за Арсенал

През 1974 година един гол с пета на любимецът на град Манчестър във вратата на Манчестър Юнайтед, ще остане завинаги в песните на феновете на „Гражданите“. След този мач „Червените дяволи“ изпадат за първи път от 36 години и това е доста турбулентен период в историята им. Истината е, че независимо от попадението на Денис, резултата в мача между Бирмингам и Норич е пращал Юнайтед в долната дивизия, така че това е било доза облекчение за шотландският маестро. Мачът ще се запомни с многобройни нахлувания на терена, пушечни бомби и делириум за синята половина на града.

Лудост в Манчестър

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here