Себ-Стафорд-Блур, FourFourTwo

Липсата на комуникация от коридорите на „Сейнт Джеймсис Парк“ доведе до очаквания резултат – феновете изгубиха търпение.
Реално в момента „свраките“ изпаднаха в безтегловност, защото в момент те нямат собственик. Разбира се, технически Майк Ашли се води такъв, докато ръководството на Висшата лига ратифицира продажбата на консорциума от Саудитска Арабия, но дотогава клубът ще се намира в своеобразен ничий свят.
Това очаквано води и до усложнения в управлението и до липса на отговорност. Няма кой да поеме такава в момента и това е жестоката истина. Ашли вече остави впечатлението, че отпуска хватката си по отношение управлението на клуба. Сега никой не може да следи внимателно какво става в коридорите на властта на „Сейнт Джеймсис Парк“, защото няма реален собственик. Добрата новина за „свраките“, че това безвремие съвпадна с коронавирус пандемията и фокусът на футболния интерес бе изместен върху това кога ще се поднови Висшата лига.
В края на март от Нюкасъл обявиха, че пуска част от служителите си в принудителен платен отпуск, но нямаше реакции в медиите и сред феновете, каквито видяхме при сходните решения на Ливърпул и Тотнъм, която бяха буквално принудени да ги ревизират.
По отношение на Майк Ашли това решение дори бе очаквано и логично и може би заради това фенове не реагираха бурно. Разбира се, голяма част от тях вероятно са се надявали, че продажбата на клуба ще бъде финализирана бързо и това финансите на клуба ще преминат в една нова орбита.
Но сделката се проточва вече 2 месеца, а в същото време от клуба продължават да прибират пари от сметките на феновете за домакински мачове, въпреки че те ще се провеждат на празни трибуни.
Две фенски организации надигнаха глас още в края на март, но шефовете си направиха пас.
Нещо повече, от клуба дори взеха то феновете пълните суми за сезонните карти за следващата кампания, въпреки че част от мачовете също ще са без публика.
На практика в последните 2 месеца на „Сейнт Джеймсис Парк“ няма никаква промяна в начина на управление на клуба.
Мъглявите обяснения за феновете относно евентуалното връщане на пари показват на всички, че Майк Ашли все още прибира безцеремонно парите на лоялните запалянковци.
„Във времена, в които феновете може би изпитват финансови затруднения и е ясно, че мачовете на „Сейнт Джеймсис Парк“ ще са бъдат при закрити врати въпросът за сезонните карти е неизбежен, но решението да се теглят пари от сметките на феновете обяснява всичко за управлението на клуба“, обяснява Марк Дъглас, който е лидер на една от фенските организации на „свраките“.
Това е точно така и показва защо Нюкасъл е толкова различен като управление от останалите клубове в елита. На „Сейнт Джеймсис Парк“липсва благосклонност към феновете.

Хората губят работа, бюджетите биват свивани, животът на гражданите е под риск. Тотнъм и Арсенал вече започнаха да връщат пари на феновете. Манчестър Юнатед и Манчестър Сити обявиха, че ще направи същото. Но така ще постъпват и по-бедни клубове като Бърнли и Брайтън. От Шефилд Юнайтед пък обявиха, че няма да продават засега карти за следващия сезон.
Всички клубове без Нюкасъл не спират да комуникират с феновете си. От „Сейнт Джеймсис“ се чува само мрачна… тишина.
Може би има причина за нея. Може би има нещо, което не знаен, процеси, които не виждаме. Може би продажбата на клуба ще бъде финализирана във всеки един момент. Но каквото и да е причината, това презрително отношение и в последните дни на режима на Ашли трябва да бъде променено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here