Автор: Пламен Томов

https://www.facebook.com/plamen.tomov.afc49ers

150! Когато се каже тази цифра, то винаги в съзнанието излиза името на една безспорна футболна знаменитост. Една знаменитост, която разтреперва жителите на района Кензингтън и Фулъм от умиление и любов. И няма как да е иначе, когато говорим за Франк Лампард младши. Младши, но той вече е старши не само в отбора от този район на английската столица, но и във всяка класация за футболистите, които са озарявали най-силното първенство на планетата.

Франки е един от само 9те играчи вкарали повече от 150 гола във Висшата лига и единствения полузащитник с такова постижение. Но, когато говорим за числото 150, то с неговия еквивалент по класацията на МЕНСА/MENSA/ за ниво на интелект/IQ/ Лампард е един от само 0,5 процента най-умни личности в световен мащаб. В областта на футбола това е категоричен факт, онагледен от брилянтната му игра в зоната между двете наказателни полета за Уест Хям Юнайтед, Англия и неговата голяма синя любов – Челси. Класата в неговата игра е наследена от баща му Франк Лампард старши, чичо му Хари Реднап, които определят пътя от детските формации на „Ъптън парк“ до статута му на суперзвезда и любимец на публиката на „чуковете“.

Играл, заедно с икона на атриктивния футбол, като Ди Канио и закърмен с традициите в това отношение на „Болейн граунд“, неговия път към висините на играта е сякаш предначертан, за да се превърне в една от интегралните пластини довели до титаничния възход на Челси и превръщането им в хегемон на играта, както в Англия, така и в Европа. Най-великият голмайстор в историята на „сините“, той печели всеки един значим трофей, но преди всичко признанието на цяла футболна Англия.

Разочарованието му, може да бъде единствено нереализирането на пълния потенциал на онези страхотни единадесеторки на „Трите лъва“, но когато и късмета ти обърне гръб, като при онзи гол, който реферите не дадоха в мача с Германия на Световната купа в ЮАР, то дори Франк Лампард няма какво да каже.

Носител на орден за заслуги към Британската империя, с академична степен по латински език, пише новели за деца в свободното си време, Лампард е един космополит в играта на големите пари. Космополит, който пое по трудния път на мениджърството, но с този произход и ниво, които притежава можем да се обзаложим, че ще запише името с в книгите с нови рекорди. Днес, Франки навършва 42 години, а сякаш вчера бе денят когато вкара онзи дебютен негов гол във вратата на Барнзли в първия кръг на сезон 1997/98 година.

Рапсодия в синьо

П.с. Totally Frank е автобиографията на Франк Лампард.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here