Грифин парк – края на една футболна ера!

В последния ден на един необикновен сезон, сезон който достигна своя пик в средата на лятото, футболният свят се сбогува с един легендарен стадион. Стадион обвит с романтика и много емоции, независимо че не е първото, второто, десетото, дори двадесетото име в света на футболните съоръжения, за които се сеща средностатистическия футболен привърженик. Вероятно една от причините за пандемията Ковид – 19, бе и това привържениците на симпатичния лондонски тим Брентфорд да се насладят максимално дълго на своя любим дом. Дом, който приютява „пчелите“ в продължение на 116 години. Няма как и последния ден на дългия сезон в Чемпиъншип да не предложи емоции, като за последно на култовото 12 хилядно игрище в западната част на английската метрополия. На този 22 юли съдбата бе решила да даде възможност на домакините да се разделят по възможно най-емоционалния и знаменателен начин с техния дом. Мач срещу състава на Барнзли в преследване на мечтаното първо участие в най-силната лига на футболния свят след повече от 80 години пауза. Последен мач в един забележителен сезон за клубът от Западен Лондон.

ФК Брентфорд е създаден на 10 октомври 1889 година и в своята история е достигнал до престижното 5 място през 1935-36 година и 4 четвъртфинални сблъсъци за Купата на Асоциацията. Въпреки това „червено-белите“ носят един особен чар, който в голяма степен идва от малкото футболно игрище, на което приемат своите съперници от 1904 година. За много гостуващи фенове този стадион си остава любимо място за посещение, което определено ще липсва на всички със своята атмосфера, дух и аромат на бира, който се носи от всеки негов ъгъл.

Клубът играе на 5 различни игрища след своето основаване, като през 1904 година окончателно се настанява на бившата овощна градина, която се превръща в негов дом. През 1903 година небезизвестният Хенри Норис, който освен собственик на Фулъм е и агент на недвижими имоти(преди да придобие слава, като човека който премества Арсенал в Северен Лондон), мениджърът на Брентфорд Дик Молиню и техният президент Едуин Андърууд договарят 21 годишен наем на посочената овощна градина, където да бъде построен 20 хиляден стадион. Реалното строителство започва след преместването на намиращ се там цигански катун през януари 1904 година и завършва с неговото откриване на 01 септември 1904 година. Името Грифин парк идва от логото на намиращия се на единия ъгъл на стадион The Griffin pub, собственост на прочутата лондонска пивоварна Fuller`s. Грифин е митичното създание грифон, което има тяло на лъв и глава орел.

Една култова бирария

Първата официална среща е тази срещу Плимут Аргайл, завършила 1:1 пред около 5 хиляди привърженици. През 30-те години, когато е и най-значимия възход на Брентфорд капацитета на стадиона става около 40 000 зрители, като това е и онази златна епоха с препълнените правостоящи британски стадиони, като много от рекордите по посещаемост още стоят неподобрени. За да сме коректни най-високата посещаемост е регистрирана на 24 февруари 1949 година, когато в мач за Купата на ФА 38 678 души изпълват стадиона в мача срещу Лестър Сити(което е и един от посочените четвъртфинали в историята на „пчелите“). Няма как един такъв стар стадион да не носи мириса на двете световни войни и на футболното хулиганство. През Първата световна война за късмет при бомбардировките на 19 януари 1918 година никой не пострадва, защото случайно или не, по това време Брентфорд гостува на Кристъл Палас на няколко мили разстояние. През Втората световна война 2 бомби поразяват игрището при т.н. „Блитцкриг“ над Лондон.

През 1925 година е единствения случай на проблеми на трибуните, последвали груби сцени на терена при мач срещу Брайтън, а това показва че в Лондон не случайно почти никой не долюбва „чайките“ от Южния бряг.

Друга знаменателна случка от проблемите около Грифин парк е свързана с „Големият пожар“ от 01 февруари 1983 година, когато стадиона гори, а футболният „скитник“ Стан Боулс спасява човешки живот от разгорялата се огнена стихия.

На стадиона е записан и един рекорд, който още стои в книгите за велики постижения. През сезон 1929-30 година, „пчелите“ печелят всички свои 21 домакински мачове, което и до днес е ненадминато постижение, но въпреки това те не спечелват така желаната промоция.

На този стадион Италия записва една от най-големите победи на Олимпийски игри, като разгромява САЩ с 9:0 през 1950 година на игрите в Лондон. Интересно е, че Грифин парк приютява мачове на Холандия по време на Втората световна война и националните състави на Замбия и Индия в ново време. Тук са изиграни и най-много полуфинали за аматьорската купа, точно 9 на брой от 1947 до 1974 година.

Поради местоположението му, находящо се под въздушен коридор на един от покривите му стои надпис на Катарските авиолинии, който се вижда от всички кацащи на Хийтроу самолети, но причината поради която Грифин парк ще ни липсва толкова много е доста по прозаична и с цвят на хмел. Това е единствения стадион в Британия, който има бирария на всеки негов ъгъл. Този факт, го прави забележително съоръжение, което ще носи сантимент на всеки несредностатистически привърженик на великата игра. Бирариите The Griffin, която е ползвана във филма „Green street“, The Princess Royal, The New Inn и The Brook придават онази особена атмосфера, уникалност и чар, които ще изчезнат веднъж след като Брентфорд се премести на своя нов супермодерен стадион за 17 250 зрители с началото на следващия футболен сезон.

Видео: Сбогуване с Грифин парк

За съжаление на всички привърженици на Брентфорд, те загубиха по драматичен начин този последен двубой за редовния сезон в Чемпиъншип с 1:2, но като че ли съдбата искаше да им даде още един последен двубой в техния любим дом……

П.с. След получените резултати в последния 46-кръг от редовния сезон Барнзли се спаси от изпадане в 12-ия час, Уест Бромич Албиън спечели автоматична промоция, а в плейофите ще играят съставите на Брентфорд, Фулъм, Кардиф Сити и Суонси Сити.

Очакват ни още емоции и страсти и един последен за историята мач на Грифин парк!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here