Днес е забележителен ден за любителите на футбола!

Не само в Англия, но и по целия свят. На 17 април 1888 година в манчестърския „Ройъл Хотел“ е формиран първообразът на футболната лига, такава каквато познаваме днес. През 1885 година Футболната асоциация най-накрая въвежда професионализма в играта, тъй като много от клубовете са плащали извън правилата на своите футболисти, нарушавайки нейните аматьорски устои. В тези години е преобладавал хаос в организацията на футболните срещи, без ясен график, което е рефлектирало и на приходите на отборите. Това кара един истински визионер в лицето на шотландеца Уилям МакГрегър, директор на Астън Вила, да предложи идеята за нормализиране на футболния календар и създаване на структура по образец на колежанския американски футбол, при която отборите играят два пъти на сезон при разменено гостуване.

Уилям МакГрегър

На 22 март 1888 година той пише до ръководството на Вила, както и на Блекбърн Роувърс, Болтън Уондърърс, Престън Норт Енд, Стоук и Уест Бромич Албиън относно своята идея и след среща в Лондон се стига до датата 17 април, когато се ражда първата футболна лига в света. По-късно на 8 август стартира първият шампионат в историята, като в него участват 12 отбора от Мидландс и Северна Англия. Родоначалниците са Акрингтън, Астън Вила, Блекбърн, Болтън, Бърнли, Дарби Каунти, Евертън, Нотс Каунти, Престън, Стоук, Уест Бромич и Уулвърхептън Уондърърс.

Списък на родоначалниците на Футболната лига

След началото на сезона е прието да се дават по 2 точки за победа и една за равенство, като първата идея е била само за точка при победа. Първият гол в историята бележи Кени Дейвънпорт за Болтън при загубата им от Дарби Каунти с 3:6, а първите шампиони са Норт Енд, които завършват без загуба, добавят и купата на ФА, ставайки първите Непобедими в историята английския футбол. През 1892 година към Лигата е добавена втора дивизия, за да се развие през годините като най-голямато вътрешно футболно професионално обединение, в което са участвали 146 различни клуба. Тогава към първообраза на старата първа дивизия влизат съставите на Дъ Уензди, Нотингам Форест и Нютън Хийт, към влезлите малко преди това Съндърланд и Даруин. В онези години последните в таблицата не са изпадали, а е било гласувано дали да останат първоначално в Първа дивизия, а впоследствие в новата втора, тъй като след нейното въвеждане започва и системата на промоция и съответно изпадане от първото ниво на английския футбол. След създаването на Висшата лига през 1992 година, футболната лига с цел запазване на своята привлекателност извършва промени и от 2016 година е известна като Английска футболна лига. Тя администрира шампионатите на Чемпиъншип, Първа и Втора дивизия, както и Купата на Лигата и Трофея на Английската футболна лига. От първите бонуси по 10 шилинга, получени от играчите на Бърнли за победа, през легендарни доминантни отбори в историята, фалита на Бъри през 2019 година и едни от най-ярките играчи в историята на играта, Футболната лига продължава да е една от най-вълнуващите и зрелищни в света на футбола. Към днешна дата най-титулуваните клубове са Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал, а цели 24 клуба са ставали първенци в най-силния шампионат на планетата.

Престън Норт Енд – Първите в историята Шампиони!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here